Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Lefkoşa Türk Belediyesinde Yaşanan Olumsuzlukların, Çıkan Anlaşmazlıkların ve Çözülmesi İçin Yapılması Gerenlerin Araştırılması Hakkında Meclis Araştırması Açılması Önergesi”ni, oy çokluğuyla reddetti. Önerge için, 10 kabule karşılık 23 ret oyu verildi.
UBP’nin oylarıyla önergenin reddedilmesi nedeniyle, “Partisi Cemal Bulutoğluları’na sahip çıktı” yorumu yapıldı.
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekillerinin sunduğu öneriyle ilgili ön görüşmede ilk konuşmayı TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı yaptı. Çakıcı, amaçlarının bağcıyı dövmek olmadığını belirterek, yaşananların neden ve sonuçları üzerinde durmak gerektiğini belirtti.
Çakıcı, LTB’nin, Gelir ve Vergi Dairesi, İhtiyat Sandığı, Elektrik Kurumu ve belediyenin kullandığı kredilerle birlikte 142 milyon 350 bin TL’lik borcu bulunduğunu ve bu borcun Sayıştay tarafından belgelendiğini savundu.
Sayıştay raporundan ve bir grup belediye meclis üyesinin LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’na ilişkin eleştiriler mektubundan alıntı yapan Çakıcı, LTB’yi esas batıranın UBP olduğunu savundu.
Çakıcı, sorumluların tespit edilip, gereğinin yapılmasının şart olduğunu, bunun için de araştırma yapılması gerektiğini iddia etti.
142 milyon borca rağmen her şey yolundaymış gibi herkesin görev başında olmasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Çakıcı, hükümetin de yanlışın tespitinde üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Mehmet Çakıcı, araştırma komitesini bir işbirliği komitesi olarak önerdiklerini belirterek, destek istedi.
Adem: Lefkoşa Belediyesi,göz göre göre batırıldı
CTP Milletvekili Sonay Adem, öneri lehindeki konuşmasında, CTP’nin “sıfır borçla devrettiği” LTB’nin,
göz göre göre batırıldığını ve bütün uyarılara rağmen “amiral gemisi”nin kurtarılamadığını iddia etti.
LTB ile başlayan dalganın Lefke Belediyesi ve diğer belediyelere de sıçrayabileceğini savunan Adem, belediyedeki sorunların çözümü gerçekten isteniyorsa, LTB Belediye Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın görevden uzaklaştırılması gerektiğini savundu.
Adem, “Borçların, belediyeyi batıran adam orada dururken yeniden yapılandırılması kabul edilemez… Cemal’ın derhal gitmesi ve konunun derhal yargıya götürülmesi lazım… CTP’nin desteğini istiyorsanız, mafyayı belediyeden temizlemeniz gerekir ” dedi.
Taçoy: Bütün belediyeler masaya yatırılmalı
UBP Milletvekili Hasan Taçoy da konuşmasında, sadece LTB’nin değil, bütün belediyelerin masaya yatırılması ve özellikle liman geliri olmayan belediyelerin durumuna yakından bakılması gerektiğini söyledi.
LTB ile ilgili yoğun çalışma başlattıklarını kaydeden Taçoy, tüm girişimlere rağmen çalışanların maaşlarını alamamasının çok üzücü olduğunu belirtti.
Taçoy, UBP Grubu olarak, LTB ile ilgili araştırma komitesini uygun görmediklerini kaydetti. Taçoy ayrıca, LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları’nın ancak yargı yoluyla görevden alınabileceğini söyledi.
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi ve Lefkoşa Türk Belediyesi Hakkında Meclis Araştırması Açılması Önergesi, 10 kabule karşılık 23 ret oyuyla reddedildi.