23 Eylül 2025 Salı
SON DAKİKA
KIBRIS

Patates Üreticilerine Tarım Bakanlığından Uyarı

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarım Dairesi’nin patates mildiyösü ve bakteriyel çürüklük hastalıklarına rastlandığını bildirerek, üreticilerin mildiyö hastalığına karşı dikkatli olmaları ve tarlalarını kontrol etmeleri
Yayınlama: 04.04.2011 03:00 Güncellendi: 20.09.2025 07:31 844 okuma
Patates Üreticilerine Tarım Bakanlığından Uyarı

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Tarım Dairesi’nin patates tarlalarında yapılan incelemeler sonucunda, patates mildiyösü ve bakteriyel çürüklük hastalıklarına rastlandığını bildirerek,  üreticilerin mildiyö hastalığına karşı dikkatli olmaları ve tarlalarını kontrol etmelerini istedi.

Tarım Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son günlerde hava koşullarının patates mildiyösü (Phytophthora  infestans) hastalığı için uygun seyrettiği kaydedilerek, üreticilerin bu hastalığa karşı ilaç kullanabilecekleri belirtildi ve  kullanılabilecek ilaçlar ve aktif maddeleri şöyle sıralandı:

  • “Maneb 80 % WP
  • Metalaxyl+ Mancozeb  8+ 64% WP
  • Dimethomorph + Mancozeb 9+ 60 % WP
  • Propamocarb hydrochloride 722 g/l EC
  • Mandipropamid+Mancozeb 5+60 % WP”

Bakteriyel çürüklük hastalığının etkin ve ekonomik bir kimyasal mücadelesi olmaması nedeniyle patates üreticilerinin bakteriyel çürüklük hastalığına karşı dikkatli olmaları gerektiği de belirtilen açıklamada, tarlalarında bakteriyel çürüklük hastalığı görülen çiftçilerin hastalıklı bitkileri yumruları ile birlikte sökerek imha etmeleri gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, patates mildiyösü veya bakteriyel çürüklük hastalığı hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerin en yakın bölge veya kaza Tarım Dairelerine başvurabilecekleri de kaydedildi.