Kuzey Kıbrıs’ta satın aldıkları evlerden dolayı sorun yaşayan İngilizlerin yavaş yavaş ülkeyi terk ettiği öne sürüldü. İngiliz vatandaşlarının gittiği, ancak Rusların emlak piyasasına can kattığı öğrenildi.
Açıklama yapan Emlak Danışmanı Aylin Pelin Onar, İngilizlerin ülkelerine geri dönmelerinin nedeninin İngiltere’de yaşanan ekonomik kriz olduğunu söyledi.
KKTC’de Rus pazarının oluştuğunu söyleyen Onar, “Ancak Rum tarafı ile mücadele edecek konuma henüz gelmedik” dedi. Rusların yanı sıra Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiyeli alıcıların sayısında ciddi anlamda bir artış olduğunu belirten Onar, yabancılara yönelik tapu işlemlerinde kolaylıklar yapılmasına dair girişimlerin bunda etkili olduğunu belirtti.
Yabancıların yanı sıra yerli alıcıların önünün de açılması gerektiğini ifade eden Onar, “Ev satın almak isteyenlere uygun kredi imkânları sağlanmalıdır” dedi.
İNGLİZLER EVLERİNİ SATIP GERİ DÖNDÜ:
Orams Davası gibi olumsuzluklardan etkilenen İngilizlerin, son dönemlerde Girne bölgesindeki evlerini satarak ülkelerine geri döndüğü öne sürüldü.
Bir zamanlar emlak piyasasının lokomotifi olan İngiliz müşterilerin yerini şuanda Rus müşterilerin aldığı öğrenildi. Emlak Danışmanı Onar, bazı İngilizlerin evlerini satıp ülkelerine geri döndüğünü kabul etti ancak bunun nedenini İngiltere’de yaşanan ekonomik krize bağladı. Onar, “İngiltere’de mortgage sistemi ile evini ipotekverip, karşılığında aldıkları parayla KKTC’de ev satın alan İngilizlerin, ülkelerindeki bankaların sıkıntıda olması nedeni ile ekonomik çıkmaza girdiğini ve bu nedenle buradaki evlerini satıp geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Son zamanlarda bu satışların arttığını söyleyen Onar, “İngilizlerin geçmişe oranla ev satın alma oranlarında düşüş oldu. Mortgage sistemi ile burada ev alan bazı İngilizler de ülkelerindeki bankalarda sıkıntı oluşması nedeni ile ipoteklerini ödeyemez duruma geldiler. Bu nedenle buradan satın aldıkları evleri satıp geri döndüler” dedi.
GİRNE’DE RUS PAZARI: Son bir yıl içerisinde KKTC’ye Rus akını olduğunu, özellikle emlak piyasasında Rus pazarı oluştuğunu belirten Onar, oluşan pazarın yeterli olmadığını, Güney Kıbrıs’taki pazarla rekabet edecek seviyeye gelmediğini açıkladı.
Güney Kıbrıs ile Rusya arasında var olan işbirliği anlaşmasından dolayı, ev satın almak isteyen Ruslara kolaylık sağlandığını söyleyen Onar, bu kolaylıkların KKTC’de de uygulamaya geçilmesi gerektiğini ifade etti.
Rusların KKTC’ye olan ilgisini yapılan tanıtımlara bağlayan Onar, “Tek yönlü pazarımızın açılması için sektörel girişimler yaptık. Yurt dışındaki acentelerle irtibata geçtik. Fuarlar düzenledik. Bu çalışmalar meyvesini verdi” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DEN MÜŞTERİ AKINI:
Rusların yanı sıra Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiyeli alıcıların sayısında ciddi anlamda bir artış olduğunu belirten Onar, “Ocak ayından itibaren Türkiye’den emlak alımına yönelik ciddi bir talep var.
Türkiye’den gelen birçok müşteri piyasada olumlu bir yükselişin oluşmasını sağladı” dedi. Türkiye’den emlak alımına yönelik talebin artışındaki nedeni açıklayan Onar şunları söyledi: “Bakanlar Kurulu, yabancıların tapu devir işlemlerini 1,5 yıldan 6 aya düşürmeye yönelik girişimi oldu. Bu girişim dahi emlak piyasasının ciddi anlamda kıpırdamasına neden oldu.
Daha kolay mülk edinmeye yönelik uygulamalar hayata geçirilirse o zaman emlak piyasası gittikçe canlanır. Bu piyasanın canlanması de ülke ekonomisinin kalkınmasına yardımcı olur. Yabancı insanların oturma izni almalarında, mülk edinmelerinde avantajlar sağlanmalıdır.”
KREDİ KOLAYLIĞI SAĞLANMALI:
Yabancıların yanı sıra yerli alıcıların önünün de açılması gerektiğini belirten Onar, ev satın almak isteyenlere uygun kredi imkânları sağlanması gerektiğini vurgulayarak “Kredi almak isteyenlerden talep edilen şartlar çok ağırdır. Bankacılık sektöründeki bu aksaklıklardan dolayı çoğu kişi kredi kullanamamaktadır
.Kredi alamayan kişiler de ev satın almaktan vazgeçmektedir. Oysaki bankalarda oldukça fazla kredi stoğu var. Bu stoğun kullanılması için kredi alma şartlarının hafifletilmesi gerekiyor. İç ekonominin canlanması da aslında buna bağlıdır” dedi.