Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bakanlık yetkilileri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda Ankara temasları hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, ayrıca Tarım Master Planı kapsamında hazırlanan Bitki Deseni Planlaması projesinin detaylarını kamuoyu ile paylaştı.
Çavuşoğlu; Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile biraraya geldiğini ve Su Temin Projesi kapsamında geçiş dönemi sonrası ihale şartnamesi, ilave yatırımlar ve sulama projesi çalışmalarının hızlandırılması kararı aldıklarını aktardı.
İlave yatırımlardan 18 projede yasal sürecin tamamlandığı ve 51 bin 500 metrelik hat döşeneceğini bilgisini veren Çavuşoğlu; ayrıca yağmur suyu ve kanalizasyon eksikliklerinin projelendirilmesi ile badem, harnup, zeytin gibi gelir getirici ağalandırma faaliyetlerinin yürütülmesi konusunda da ortak karar alındığını açıkladı.
Nazım Çavuşoğlu, kuraklık tazminatlarıyla ilgili 50 milyon TL’lik ek kaynak talebinin Türkiye Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile görüşmelerinde gündeme getirildiğini belirtti.
Ek kaynağın hızlandırılmasında fikirbirliği sağlandığını açıklayan Çavuşoğlu, 50 milyonluk ek kaynağın 25 milyonluk ilk taksidinin önümüzdeki hafta aktarılacağını açıkladı.
Toprak Ürünleri Kurumu’nun da görüşmelerde ele alındığını anımsatan Çavuşoğlu, Türkiye Toprak Mahsülleri Ofisi’nden teknik heyetin TÜK’ün çağdaş bir yapıya kavuşturulması için çalışmalara katkı sağlayacağını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile hayvancılık sektörünü konuştuklarını ve Çiftçi Kayıt Sisteminde İşbirliği Protokolü imzalanması, ihtiyaç fazlası hayvanların karkas olarak Türkiye’ye ihraç edilmesi’ kararı aldıklarını belirtti.
Çavuşoğlu; ‘Ankara’da görüştüğümüz tüm bakanların bize gösterdiği ilgi yürüdüğümüz yolda bizi cesaretlendirmiştir. Ve kendi ifadeleri ile bizlere çağdaş dünyaya ulaşma noktasında yapacağımız her çalışmada yanımızda olacaklarını söylemeleri motivasyonumuzu artırmıştır’ dedi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Çavuşoğlu’nun konuşmasının ardından Bitki Deseni Planlama Projesi hakkında Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Ercan Akerzurumlu bilgi verdi.
Buna göre 2016 yılı içinde hazırlanması öngörülen Tarım Master Planı’nın parçası olan Bitki Deseni Projesi ile ekonomik öneme sahip 48 bitki tür ve çeşitlerinin 17 tarımsal bölgede planlaması yapıldı.
Tarım bitkilerinde 5, bahçe bitkilerinde 10 yıllık hedefin ortaya konulduğu projede hangi türlerin hengi bölgelerde yetiştirileceğine dönük eylem planı da belirlendi.