Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, 8. Büyükelçiler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Şu anda 85 bin öğrencinin KKTC’deki üniversitelerde eğitim gördüğünü anlatan Türkeş, “Bu konuda sevindirici olan, üniversitelerde eğitim gören talebelerin 40 bine yakınının Türkiye’den gitmiş olması. Kıbrıs’taki eğitim faaliyetleri, oranın ekonomisi, tanınırlığı, bilinirliği açısından önemli” ifadelerini kullandı.
Türkeş, KKTC’de izolasyonla birlikte altyapı sıkıntılarının da yaşandığını vurgulayarak, Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik durumunun baskı altında bulunduğunu, bundan dolayı Türkiye’nin KKTC’ye destek verdiğini kaydetti.
Ancak bu desteğin iç kamuoyunda farklı değerlendirildiğini ifade eden Türkeş, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili geleneksel ‘yavru vatan’ söyleminin, Türkiye’nin bir parçası gibi algılandığını ancak gerçekte KKTC’nin ayrı bir Devlet olduğunu vurguladı.
Doğru olanın, Kıbrıs’taki rakamları, değerleri ortaya koyarken, bunu Türkiye ile değil, Güney Kıbrıs Rum kesimiyle veya bölgedeki diğer ülkelerle ölçeklendirmek gerektiğine işaret eden Türkeş, dolayısıyla bu konuyla ilgili yapılan eleştirilerin haklılık payı bulunmadığını söyledi.
Kuzey Kıbrıs’a yapılan yardımların da zaman zaman çok abartılıp büyütüldüğünü dile getiren Türkeş, “Kıbrıs’a 2015’te Türkiye’nin yaptığı yardım toplamının 300 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti. Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesi’nin gerçek anlamda asrın projesi olduğunu anlatan Türkeş, bu çalışmanın dünyada bir eşinin daha bulunmadığını bildirdi.
Türkeş, proje kapsamındaki barajın su toplamaya başladığına işaret ederek, “Kıbrıs’taki Türk basınına bakarsanız Türkiye ile Kıbrıs anlaşamadığı için biz suyu denize veriyormuşuz. Öyle bir şey olmuyor tabi. Barajın yüzde 10-15 kadar daha su tutması gerekiyor. Zamanla Kıbrıs’taki kısıtlı su kaynakları kullanıldığı için orada deniz suyunun yer altı kaynaklarını basması tehlikesinin önlenmesi amacıyla derelere de su verilerek yer altı su kaynaklarının da zinde tutulmasına ve deniz suyunun dışarıda tutmaya çalışıyoruz. Yani suyun denize verilmesi gibi bir durum söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman KKTC’nin yanında olduğunu vurgulayan Türkeş, “Kıbrıs’ın içindeki koalisyonu bozmak gibi bir niyetimiz asla yoktur. Hatta bu koalisyonun azimle devam etmesinden yanayız. Bunu bozacak herhangi bir şeyin içerisinde asla olmayız. Bu, oranın kendi iç meselesidir. İki büyük partinin böyle bir dönemde, müzakerelerin olduğu safhada belki de tek parti yerine güçlü bir koalisyonun KKTC’yi yönetiyor olması bizim memnuniyet kaynağımızdır” değerlendirmesinde bulundu.