RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİN TAM OLARAK NORMALLEŞMESİNİ TAMAMLAMAK ÜZERE MUTABIK KALDIK”
"DAHA ÖNCE İMZALANMIŞ OLAN MUTABAKAT ANLAŞMAYI GÖRMÜŞ OLDUNUZ. AYNI ZAMANDA BU ANLAŞMA ÇERÇEVESİNDE, BU ALANDA İŞBİRLİĞİMİZİN GELİŞTİRİLMESİ KAPSAMINDA TÜRKİYE'YE DOĞALGAZ İNDİRİMİ SAĞLANMASI KONUSUNDA MUTABIK KALMIŞTIK"
"ÖZELLİKLE TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI’NIN TÜRKİYE’NİN BİR ENERJİ MERKEZİ HALİNE GETİRİLMESİ AMACINI YERİNE GETİRMEK ÜZERE BU ADIMLARLA İLERLİYORUZ"
İstanbul, 11 Ekim 16 : Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk Akımı anlaşması imzaladıktan sonra "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık" dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin imzalanmasının adından düzenlenen basın toplantısında konuşan Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi gibi büyük bir organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinden dolayı Türk dostlarını tebrik ettiğini söyledi.
Anadolu Ajansı’nın Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi vesilesiyle İstanbul'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Mabeyn Köşkü'ndeki görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.
Putin, bugünkü görüşmeler kapsamında iki ülke için son derece güncel olan çok sayıda konu üzerinde görüş alışverişi yaptıklarını ifade ederek, ikili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını söyledi.
Bugün Rusya hükümetinin bir karar aldığını anlatan Putin, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını hatırlattı. Putin, özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirterek, Türkiye’den Rusya'ya bu ürünlerin ithal edilmesiyle sonra ülkesindeki fiyatların düşeceğine işaret etti.
Bu ithalatın Türk ortaklar için Rusya’nın piyasasının açılışı anlamına geldiğini vurgulayan Putin, bu ürünlerin 2015 yılında ihracat hacminin 500 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.
Putin, toplantıda önemli kararlar alındığını belirterek, "İkili ilişkilerimizin tam olarak normalleşmesini tamamlamak üzere mutabık kaldık. Önümüzdeki günlerde bu konuyu Karma Ekonomik Komisyon misyonu takip edecektir. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır." diye konuştu.
AKKUYU'DA ÇALIŞMALARA DEVAM
Erdoğan ile görüşmesinde özellikle enerji alanındaki işbirliğini ele aldıklarını vurgulayan Putin, bu noktada Akkuyu Nükleer Santrali'nin büyük projedeki çalışmalara devam edilmesinden bahsettiklerini söyledi.
Putin, bu projenin Türkiye açısından sadece yeni nükleer güç anlamına gelmediğini kaydederek, "Aynı zamanda, Türkiye’de yeni sanayi branşı da ortaya çıkmaktadır. Bu proje personel yetiştirme ve teknolojiyi kapsıyor. Rusya’da hali hazırda 200’ü aşkın genç Türk öğrenci ve önümüzdeki günlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Rusya arasında Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinde imzaların atılmasına da değinen Putin, "Daha önce imzalanmış olan mutabakat anlaşmayı görmüş oldunuz. Türk Akımı, yani yeni doğalgaz boru hattından bahsediyoruz. Aynı zamanda bu anlaşma çerçevesinde, bu alanda işbirliğimizin geliştirilmesi kapsamında Türkiye'ye doğalgaz indirimi sağlanması konusunda mutabık kalmıştık. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Türkiye’nin bir enerji merkezi haline getirilmesi amacını yerine getirmek üzere bu adımlarla ilerliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
SURİYE
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Hem Türkiye hem de Rusya olarak Suriye’de akan kanın durdurulması, bunun en hızlı şekilde gerçekleşmesinden yanayız. Biz de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz” dedi.
Uzay, gemi ve diğer alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının görüşmelerin de ele alındığını belirten Putin, Rus Uzay Ajansı'nın Türk füzelerinin tasarımı ve uzaya fırlatılması ihalesine katılmaya hazır olduğunu bildirdi.
İnsani alandaki işbirliğinin geliştirilmesinin de gündeme geldiğini dile getiren Putin, Türkiye'nin Rusya'ya karşılıklı kültür ve turizm yılları yapma teklifinde bulunduğunu, kendilerinin de bu öneriyi desteklediklerini ve ilgili bakanlıkların çalışma yapacağını aktardı.
“SURİYE’DE AKAN KANIN DURDURULMASINDAN YANAYIZ”
Erdoğan ile başta Suriye olmak üzere bölgesel konulara geniş bir zaman dilimi ayırdıklarını söyleyen Putin, hem Rusya hem de Türkiye olarak Suriye’de akan kanın en hızlı şekilde durdurulmasından yana olduklarını ifade etti. Kendilerinin de Suriye’de siyasi çözüme en hızlı bir şekilde geçilmesini istediklerini dile getiren Putin, “Suriye’de barışı isteyen herkesin bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
Halep’e insanı yardımların götürülmesi için her türlü çabayı gösterecekleri konusunda görüş birliğine vardıklarını dile getiren Putin, ancak insani yardımların ulaştırılması konusunda güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. ABD’ye Kastillo yolundan Suriye orduları ve muhalif grupların uzaklaştırılması konusunda öneride bulunduklarını ancak Amerikan yönetiminin bunu fiilen yapamadığını ya da yapmak istemediğini anlatan Putin, cumartesi günü Lozan’da yapılacak Suriye görüşmelerinde en önemli konulardan birinin bu olacağını ümit ettiğini vurguladı.
Putin, “Halep’te akan kanın durması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın önerdiği silahlı grupların uzaklaştırılması teklifine Erdoğan ile birlikte çaba göstermek konusunda mutabık kaldık.”
Özellikle özel kuvvetler ve askeri kurumlar arasındaki temasların hızlandırılması konusunda mutabık kaldıklarını anlatan Putin, ayrıca savunma sanayii alanında da işbirliğinin sürdürülmesine hazır olduklarını belirtti. Konuk Cumhurbaşkanı, her iki taraftan bu konudaki önerilerin araştırıldığını kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı, sözlerinin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Rus-Türk ilişkilerinin geliştirilmesine verdiği özen, dikkat ve yanı sıra gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkürlerini iletti.