32 örgüt yayımladıkları ortak açıklamada Kıbrıslı çözüm anlayışıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasında yürütülen görüşmelere destek verdi.
Söz konusu örgütler, bu önemli ve hassas konuların esaslarının görüşüleceği uygun üçlü görüşme ortamını sağlaması için Birleşmiş Milletler’e de çağrı yaptı.
İmzacı örgütler adına Mağusa İnisiyatifi’nden Okan Dağlı tarafından yapılan açıklamada
“Liderlere Çağrımızdır…
Bu çağrıya imza koyan örgütler olarak Kıbrıslı çözüm anlayışıyla Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı arasında Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için devam eden müzakere sürecine olan desteğimizi vurgularız.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un New York’da gerçekleşen üçlü zirvenin ardından yaptığı açıklamada, liderlerin yıl sonuna kadar sorunu çözmelerinin mümkün olduğuna yönelik kararlılık vurgusunu dikkate alıyoruz. İmzacı örgütler olarak, iki liderin talebi doğrultusunda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon’un doğrudan dahil olacağı ve Birleşmiş Milletlerin çözüm sürecindeki kolaylaştırıcı rolünün güçlendirilmesinin gerekliliğine inanıyoruz” denildi.
Kıbrıs sorununun çözümlenmesiyle beraber sona ermesine yönelik ortak arzularını dile getiren örgütler, Kıbrıs’ta temel insan hak ve özgürlüklerine saygı duyan ve iki toplumun siyasi eşitliğine dayanan federal bir yapıda yaşanılabileceğini vurguladılar.
Ekonomi, AB Meseleleri, Yönetim ve Güç Paylaşımı ve Mülkiyet konularında yakınlaşmaların önemli derecede olgunluğa ulaştığını, ve tümünün tamamlanmasının ancak Toprak ve Güvenlik ile Garantilerde anlaşmaya varılması ile aşılacağının bilincinde olduklarını dile getiren örgütler, ortak açıklamalarında: “Birleşmiş Milletlere, bu önemli ve hassas konuların esaslarının görüşüleceği uygun üçlü görüşme ortamını sağlaması için çağrı yapıyoruz. İnancımız, Güvenlik ve Garantiler başlığının, “toprak ayarlaması” konusunun görüşüleceği üçlü toplantı sonrası anlamlı yakınlaşma sağlanması ardından gerçekleşecek “çoklu zirvede” görüşülmesidir. Ayrıca, taraflararası herhangi bir anlaşmanın iki toplumun güvenlik kaygılarına cevap verebilecek nitelikte olması gerektiğini vurgularız. Bu metine imza koyan örgütler olarak, iki liderin yıl sonuna kadar kapsamlı bir çözüme ulaşabilmelerine yönelik çabalarına destek ve güvenimizi sunarız.” ifadelerine yer verdiler.