23 Eylül 2025 Salı
KIBRIS

Eroğlu, Cenevre sonrası temponun artmasını bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cenevre zirvesinden sonra temponun, yoğunlaşmasından yana olduklarını vurguladı.
Yayınlama: 30.06.2011 03:00 Güncellendi: 20.09.2025 03:38 1137 okuma
Eroğlu, Cenevre sonrası temponun artmasını bekliyoruz

Eroğlu, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ile bugünkü görüşmelerinde, iç güvenlik ve polis konusunu ele aldıklarını ve yakınlaştırıcı öneriler ortaya koyduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşmeden Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde yaptığı değerlendirmede, “Yakınlaştırıcı öneriler ortaya koyduk. Özel Temsilciler Cumartesi günü görüşecek. Bir yakınlaşma kağıdı ortaya çıkar diye düşünüyorum. Biz gerekli adımları attık. Rum tarafı da görüşlerini ortaya koyacak” dedi.

Eroğlu, yakınlaştırıcı önerileri Rum tarafının dikkate alacağını düşündüğünü ifade etti.

Uluslararası anlaşmaları da kısaca ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, ayrıca, Cenevre zirvesi ile ilgili düşüncelerini ortaya koyduklarını anlattı.

Eroğlu, Cenevre’de Genel Sekreter’den bazı anlayışlar beklediklerini, tarafları müzakerelerde anlaşmaya motive etmek için bazı düşünceleri olabileceğini söyledi.

Rum basınında Maraş’la ilgili iade iddialarının anımsatılması üzerine Eroğlu, “Bizim düşüncemizde öyle bir şey yok. Maraş bütünlüklü çözümün parçasıdır. Konular bir birinden ayrılamaz. Önümüzdeki günler Maraş’la ilgili bir şey olacağını düşünmüyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı, sorulara karşılık, Cenevre sonrası müzakerelere bir zaman limiti konması talebini yineledi.

Eroğlu, “Temponun, zirve sonrası yoğunlaşmasından yanayız. 2. zirveden sonra beklediğimiz yoğunlaşma Güney’deki seçimler yüzünden olmadı. 3. zirve sonrası yoğun süreç bekliyoruz. Konuları artık ileriye atalım, geriye atalım yaklaşımı ile bu sorunun halledilemeyeceğini herkes anlamıştır. Yoğunlaştırılmış müzakerelerde bir zaman limiti içinde bu sorunu çözebiliriz diye düşünüyorum” dedi.

“Türk tarafının yeni önerileri olacak mı?” sorusuna da Cumhurbaşkanı Eroğlu, “ Bunları burada söyleyecek değilim ama bugün iç güvenlikte yeni öneriler sunduk. Özel Temsilciler, Cenevre öncesi Cumartesi saat 10.30’da bunları görüşecek” yanıtı verdi.