TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta bir çözüm için İsviçre’deki görüşmelerin önemli bir vesile olması temennisinde bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu İsviçre’nin başkenti Bern’de mevkidaşı Didier Burkhalter ile ortak basın toplantısında konuştu.
Mevkidaşıyla yaptıkları görüşmede Kıbrıs, Irak ve Suriye’ye ilişkin gelişmeleri ele aldıklarını ve gelecekte de sık sık bir araya gelme konusunda mutabık kaldıklarını belirten Çavuşoğlu, “Tüm bahsettiğimiz bu konularda samimi, açık görüşmeyi tercih ediyoruz. Her konuda hemfikir olmak zorunda değiliz. Önemli olan diyaloğun devam etmesi. Bugünkü görüşmemiz bu bakımdan önemliydi.” diye konuştu.
İsviçre’nin arabuluculuk konusundaki gayretlerini ve uluslararası gelişmeler karşısındaki objektif ve dengeli tutumunu takdir ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu nedenle birçok toplantının İsviçre’de düzenlendiğine dikkati çekti. İsviçre’nin gelecek hafta Kıbrıs görüşmelerine de ev sahipliği yapacağını hatırlatan Çavuşoğlu, “Umarım Kıbrıs’ta bir çözüm için buradaki görüşmeler önemli bir vesile olur.” değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki Perinçek davası sebebiyle iki ülke ilişkilerine gölge düştüğünü hatırlatan Çavuşoğlu, bu konudaki mahkeme kararının “tarihi siyasi çıkarlara alet etmek isteyenler”e önemli bir rehber niteliğinde olduğunu kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, bu tür konuların ilişkileri zehirlemesine müsaade etmemek gerektiğini belirtti.
Çavuşoğlu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sığınmacılara yönelik Geri Kabul Anlaşması’nın üçüncü tur görüşmelerinin Aralık’ta yapılacağını ifade etti.
Suriye krizine çözüm arayışlarına ilişkin bir soruya cevaben, iki ülkenin çözüm konusunda aynı görüşte olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Maalesef bugüne kadarki çabalar ne samimiydi ne de başarıyla sonuçlandı. Çözüm konusunda da aynı fikirdeyiz.” dedi.