Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Vakıflar Haftası
12 Nisan 2011 Salı Saat 15:45

Vakıflar Haftası

Kıbrıs Türk halkına devredilişi dolayısıyla her yıl 15 Nisan’da kutlanan Vakıflar Haftası, restore edilen Sultan II. Mahmut Kütüphanesi’nin yeniden hizmete açılmasıyla başladı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin yönetiminin 15 Nisan 1956 tarihinde Kıbrıs Türk halkına devredilişi dolayısıyla her yıl 15 Nisan’da kutlanan Vakıflar Haftası, restore edilen Sultan II. Mahmut Kütüphanesi’nin yeniden hizmete açılmasıyla başladı.

2008 yılında restorasyonu tamamlanan Sultan II. Mahmut Kütüphanesi’nde bulunan Kıbrıs’taki Osmanlı ve İngiliz Dönemini yansıtan evraklar Türkçe’ye tercüme edilerek dijital ortama aktarıldı ve bugün araştırmacıların hizmetine sunuldu. Sultan II Mahmut Kütüphanesi, Osmanlılar tarafından Anadolu dışında yaptırılan ilk kütüphane; Sultan Mahmut’u öven 48 beyitlik altın varaklı yazının bulunduğu tek kütüphane olmak gibi tarihi özellikleri de taşıyor.

KAYMAKAMZADE

Sultan II. Mahmut Kütüphanesi’nin hizmete açılışında konuşan Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade, KKTC’nin en köklü kuruluşlarından ve Kıbrıs Türk halkının en büyük destekçilerinden Vakıflar İdaresi’nin Kıbrıs Türk halkının Lideri Dr. Fazıl Küçük önderliğinde verilen yoğun mücadeleler neticesinde 1956 yılında Kıbrıs Türk halkı tarafından devralınmasının 55 yılını gurur ve mutlulukla kutladıklarını söyledi.

Vakıfların “geçmişe, saygı geleceğe teminat” olduğunu ifade eden Kaymakamzade, atalarının kendilerinde devrettiği kültürel ve tarihi mirası koruma ve gelecek nesillere taşımanın Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin asli görevlerinden olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta bulunan kültür varlıklarının büyük çoğunluğunun Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ne ait olduğunun bilinen bir gerçek olduğunun altını çizen Kaymamamzade, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak önemli bir misyonu da layıkıyla yerine getirdiğini kaydetti.

Tarihi ve kültürel mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda, gerekli teknik çalışma ve restorasyonların, eserlerin orijinaline sadık kalınarak gerçekleştirildiğini dile getiren Kaymakamzade, Sultan II. Mahmut Kütüphanesi’nin restorasyonunun 2008 yılında tamamlandığını ve kütüphanenin o yıl açıldığını anlattı. Kütüphanenin içerisindeki modern imkanlarla araştırmacıların hizmetine bugün itibarıyla sunulduğunu ifade eden Kaymakamzade, kütüphane hakkında bilgiler de verdi.

Kaymakamzade, binanın Osmanlı Sultanı II. Mahmut Döneminde 1879 yılında kütüphane amaçlı olarak inşa edildiğini söyledi ve 19. yüzyıl klasik Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtan kesme taştan yapılmış olan kütüphanenin o dönemde Osmanlılar tarafından Anadolu dışında yapılan ilk kütüphane olma özelliği taşıdığını kaydetti.

Meşakkatli ve titiz bir çalışma neticesinde Kıbrıs’taki Osmanlı Dönemini belgeleyen şeriye, sicil kayıtları, tereke, fermanlar ve beratlardan oluşan evrakların modern bir yöntemle restore edildiğini ve İngiliz döneminden günümüze kadar çeşitli belgelerle birlikte dijital ortama aktarıldığını söyleyen Kaymakamzade, o döneme ait evrakların TC Arşivciler Derneği’nin katkılarıyla tercüme edilerek koruma altına alındığını ve araştırmacılara sunulduğunu anlattı.

Bu haber toplam 11739 defa okunmuştur
Vakıflar Haftası Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans