Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cumurbaşkanı Akıncı Ada’Ya Döndü
25 Ocak 2016 Pazartesi Saat 10:37

Cumurbaşkanı Akıncı Ada’Ya Döndü

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk toplumunun barışçı, çağdaş, rasyonel mesajlarını Davos’taki dünya platformunda seslendirme imkanı bulduklarını kaydetti.

Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak üzere İsviçre’nin Davos kasabasında giden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün akşam adaya döndü.

Eşi Meral Akıncı ve Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ile birlikte Davos’a gitmek üzere Davos’a giden Akıncı’yı Ercan’a dönüşünde Meclis Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı ile Dışişleri Bakanı Emine Çolak karşıladı.

Akıncı, Ercan’daki basın toplantısında Davos temaslarını değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Ercan’daki açıklamasında müzakere konusunda da değerlendirmede bulunan Mustafa Akıncı, “Davos ile bazı değerlendirmeler işittiğini belirterek, “Orası bedel ödenerek, fiyatı ödenerek gidilen bir platform değil. Biz buraya davetli olarak katıldık, herhangi bir bedel ödeyerek gitmedik” dedi.

Akıncı, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda davetli olarak bulunmalarının önemli bir deneyim olduğunu kaydederek, “Şahsımda Kıbrıs Türk halkına verilen değer ve gösterilen itibar söz konusudur. Ben bunu şahsi bir mesele olarak algılamıyorum. Benim şahsımda Kıbrıs Türk halkı ve onun seçilmiş lideri değer ve itibar görmüştür” dedi.

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tanınmamış olabilir ama Kıbrıs Türk halkı ve onun seçilmiş lideri olmadan Kıbrıs’ta bir çözümün olmayacağı olgusu bilinen bir durumdur” şeklinde konuşan Akıncı, Kıbrıslı
Türklerin kurulacak Federal Birleşik Kıbrıs’ın 2 eşit ortağından biri olduğunu vurguladı.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta oluşturulacak federal yapının dünyada kabul görmüş bir çözüm modeli olduğunu kaydederek, “Kıbrıs’ta iki taraf, iki halk, onların seçilmiş temsilcileri vardır. Onlar müzakere ile bu ortaklığı kuracak. Dolayısıyla bizim Davos’taki varlığımızın bir diğer anlamı da budur” dedi.

Akıncı, Davos’ta bulundukları tüm platformlarda Kıbrıs Türk halkının barışçı kimliğini, çözüm kararlılığını bir kez daha ifade etme fırsatı bulduklarını söyleyerek, “Müzakere sürecinde meşru haklarımızı koruyarak ortaya koyduğumuz çözüm iradesi artık dünyaca biliniyor ve dünya buna değer veriyor. Davos’a daveti bu çerçevede değerlendirmesini rica ederim” şeklinde konuştu.

Davos ile bazı değerlendirmeler işittiğini belirten Akıncı, “Orası bedel ödenerek, fiyatı ödenerek gidilen bir platform değil. Biz buraya davetli olarak katıldık, herhangi bir bedel ödeyerek gitmedik” dedi.
Davos’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin de bulunduğu 3’lü bir zirve gerçekleştirdiklerini anımsatan Akıncı, müzakere süreci konusunda durum değerlendirmesi yaptıklarını söyledi, “Geleceğin planlamasını da yapmaya çalıştık” ifadesine yer verdi.

Bu 3’lü zirvesinin kendisi için bir ilk olduğunu söyleyen Akıncı, “Davos’a Kıbrıs Türk halkı adına gitmek bir ilkti, seçildikten sonra 3’lü zirve anlamında da ilk kez böyle bir buluşmayı geçekleştirdim” dedi.

Akıncı açıklamasında “ Sanıyorum, çok uzun zamandan beri belki de şimdiye kadar hiçbir platformda gerçekleşmemiş olan bir ilk. Bir dünya platformunda iki toplum liderinin ortak bir platformu eşit statüde paylaşması. Sayın Anastasiadis ile bulunduğumuz her ortamda iki toplum lideri sıfatımızla bulunduk. Aynı çerçeve panelde de söz konusu oldu. Ve mesajlarımızı dünya kamuoyuna iletme fırsatımız oldu. Bunlar kuşkusuz barışçı, çözüm isteyen mesajlardı. Sayın Anastasiadis’in verdiği mesajlar da aynı doğrultudaydı. Kıbrıs’ta çözüm arzumuz bir kez daha Dünya Ekonomik Formu’ndan dünyaya yayılmış oldu” dedi

Bunun dışında 3 tane önemli ikili teması olduğunu söyleyen Akıncı, Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Davos’ta ayrıntılı bir değerlendirme yapma fırsatı bulduklarını da söyledi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile de görüşmeleri olduğunu dile getiren Akıncı, sınırlı sayıda davetlinin yer aldığı “2016’dan beklentiler” konulu toplantıya da katıldığını, toplantıda birçok dünya ve uluslararası kuruluş liderinin bulunduğunu belirtti.

Akıncı, uluslararası arenada tanmış birçok lider ile sohbet etme fırsatı bulduğunu da söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, basın toplantısında soruları da yanıtladı.

Akıncı, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras görüşme fırsatı olup olmadığının sorulması üzerine Akıncı, “Sayın Yunanistan Başbakanı ile görüşmem diğer saydığım görüşmeler gibi değildi” dedi.

Akıncı,Çipras’ın mültecilerin konuşulduğu bir forma katıldığını, bu formun bitişinde Yunanistan Başbakanı ile ayaküstü bir sohbet gerçekleştirdiklerini söyledi, “El sıkıştık, hatır sorduk, Kıbrıs’ın çözümü dilediğini söyledi, biz de Yunanistan’daki sorunları aşmasını temenni ettik. Samimi bir sohbetimiz oldu, bunu görüşme olarak nitelendirmek doğru olmaz” ifadesine yer yerdi.

Son gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de geldiğini ancak onunla da planlanan bir görüşmesi olmadığını ifade eden Akıncı, Kerry’nin de konuşmalarında Kıbrıs’tan söz ettiğini anlattı.
Garantiler konusunu ve İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşmesinin sorulması üzerine Akıncı, müzakerelerin içinde bulunduğu durumu ve kendilerinin bakış açısını İngiltere Başbakanına aktardıklarını söyledi.

“Garantilerin son aşamada ele alınacak olmasında onlar da zaten hemfikir” diyen Akıncı şunları ifade etti:
“Garantiler konusunu İngiltere ile ayrıntılı konuşmak zaten yanlış olurdu. Biz bunu zaman geldiğinde, diğer tüm unsurları da her şeyiyle bitirdiğimizde 5’li bir çerçevede ele almak gerektiğini sürekli söylüyoruz. Kıbrıs Türk tarafı olarak garantör ülkelerle teke tek ele almaya başlamamız söz konusu değil. Ama, biz Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk halkının güvencesinin devam etmesini istiyoruz. Bunu Cameron’a da söyledik. Ancak bu güvencenin devam etmesi bir başkasının kendisini tehdit altında hissetmesi demek değildir. Bunların yolları vardır, günü geldiğinde değerlendirilecektir. Bugün için aslolan bizim iki kesimli iki toplumlu federatif bir yapıyı süratle kurmayı başarmamız meselesidir. Bu konuda önemli mesafeler alındı. Geçmişte ilk üç başlıktan bahsederdik geçmişte, yönetim, güç paylaşımı, ekonomi ve Avrupa Birliği. Şimdi mülkiyeti de dahil edebiliriz. 4 başlıkta ilerlemeler sağlandığını söyleyebilecek noktadayız. Eskiden 4’üncü başlıktan söz etmezdik. Tabi ki her bir dört başlık her şeyiyle bitmiş değildir.”
“Toprakta da makul ve adil bir çerçevede uzlaşmak lazım” şeklinde konuşan Akıncı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Güvenlik ve garantiler konusunda Kıbrıslı Türklerin kendini güvende hissedebileceği- ki bunu söylemekte bir sıkıntı yok, Kıbrıs Türk halkı kendisini Türkiye’nin garantisinde görüyor, onun devamını istiyor. Bunu yaparken diğer toplumun kaygılarını da dikkate alacak bir formül bulunabilir diye düşünüyorum.”

Bu haber toplam 1392 defa okunmuştur
Cumurbaşkanı Akıncı Ada’Ya Döndü Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans