Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Üreticiler elektrik zammının iptalini istiyor
03 Ocak 2012 Salı Saat 14:06

Üreticiler elektrik zammının iptalini istiyor

Kıbrıs Türk Üreticiler Platformu, elektriğe yapılan zammın geri alınması ve elektrik üretiminde yeniden yapılanma talebini Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’a iletti.

Bakan Atun ise, fuel oil fiyatlarındaki yükseklik nedeniyle üretilen elektriğin maliyetin altında satıldığını ve KIB-TEK’in görev zararı yazdığını açıkladı. Atun, elektrik üretiminin sadece fuel oille yapılmasının ve fuel oile bağımlılığın yanlış olduğunu söyledi. Atun, yakında rüzgar enerjisinden elektrik üretimi için ihaleye çıkılacağını da belirtti.


Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, bugün Kıbrıs Türk Üreticiler Platformu’ndan bir heyeti kabul etti.


DÖNMEZER: “ZAM, REKABET GÜCÜMÜZÜ DÜŞÜRDÜ”


Platform Sözcüsü, Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Koordinatörü Ayşe Dönmezer, platformun oluşumu ve amaçlarını özetleyerek, 2011’in son aylarında elektriğe yapılan yüzde 30’lara varan elektrik zammının üretici sektörlerde yarattığı sorunlara işaret etti.


Dönmezer, elektriğin hayati önem taşıdığını vurgulayarak “Yapılan zam, bütün kesimleri direkt ve endirekt etkileyen bir unsurdur. Elektrik normal ürün gibi değerlendirilmemeli. Tüm üretim sektörlerini, turizmi, öğrencileri etkileyecek ve zaten düşük olan rekabet gücümüzü iyice kaybedeceğiz. Diğer girdilerimiz de pahalı. Elektrik de ana girdi olarak önemli yer tutuyor” diye konuştu.


“SİZDEN IŞIK ALANA DEK EYLEMLER SÜRECEK”


Eylemler, sosyal paylaşım siteleri ve 10 dakika karanlık eylemi gibi çalışmalarla durumlarını halka anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Ayşe Dönmezer, “Sizlerden bir ışık alana kadar bu eylemleri sürdürmek istiyoruz” dedi.


Ayşe Dönmezer, hükümetin elektriğe zam yapmasının kolaycılığa kaçmak olduğunu belirterek, sürdürülebilir, uygun fiyatta, kaliteli elektrik beklediklerini ancak bugün hem kalitesiz hem pahalı hem de sürdürülebilirliğinden emin olmadıkları elektrik kullandıklarını söyledi.


“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYARIZ”


Elektriğe zammın makul düzeyde olmasını beklediklerini ama yapılan zammın kendilerini üzdüğünü dile getiren Dönmezer, tüm kesimlerin hemfikir olacağı bir yapılandırmaya gitmek gerektiğini; yapılandırma kurulu ve planlama için çalışabileceklerini, bu yapılırsa hem kendilerinin, hem halkın, hem hükümetin, hem de KIBTEK çalışanları ve nemalananlarının ellerini taşın altına koyabileceğini anlattı.


Dönmezer, “Bizim görmek istediğimiz (KIBTEK’te) ciddi bir yapılandırmadır ve bu zammın geri alınmasıdır. Yapılandırma planı içinde hep birlikte ne yapacağımıza karar vererek hepimizin eşit şekilde bu yüke katlanmasının sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.


Elektrik zammının her sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, bunun da akrep gibi tüm sektörleri sokacağını ve bütçe gelirlerini düşüreceğini, istihdamı düşüreceğini anlattı.


ATUN: “FUEL OIL FİYATLARI MAYIS 2009’DAN BUGÜNE YÜZDE 87 ARTTI”


Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, ekonomik konuları derinlemesine tartışmak gerektiğini; yüzeysel tartışmanın günübirlik önlemler üzerine olabileceğini söyledi.


Üretimin meta içeren bir konu ve hizmetin de bir üretim unsuru olduğunu ifade eden Atun, tarım, sanayi, hizmet üretiminin bir çatı altında ortak görüşler üretmesinin ekonomiye ve politika yapanlara ışık tutacağını kaydetti.


Atun, tüm üretim sektörlerinin en önemli girdisinin enerji olduğuna işaret ederek, son iki yılda elektrik fiyatlarının maliyetler nedeniyle nispeten pahalandığını; KKTC’de elektrik üretiminde sadece fuel oil kullanıldığını hatırlattı ve hükümete geldikleri Mayıs 2009’dan bugüne yüzde 87 artış meydana geldiğini ifade etti.


KIB-TEK’in elektrik üretiminde akaryakıt giderlerinin toplam maliyetin yüzde 68’ini oluşturduğunu kaydeden Bakan Sunat Atun, döviz ve fuel oildeki artışın elektrik maliyetini de ciddi şekilde yukarı taşıdığını; şu anda elektrik fiyatlarının maliyetin altında olduğunu söyledi. Atun şöyle konuştu:


“SADECE FUEL OILLE ÜRETİM HATA… KIBTEK GÖREV ZARARI YAZIYOR”


“Elektrik Kurumu gerek vatandaşın, gerekse üretenlerin maliyetlerine mümkün olduğunda daha az yansıması için şu anda görev zararı yazmaktadır. Fuel oilin elektrik üretiminde tek araç olarak seçilmesi, bana göre o dönem yapılan en büyük hataydı. Bu tespiti tüm kesimlerin paylaştığına inanıyorum. Ülkelerde genelde en az iki çeşit enerji üretim şekli vardır. İki farklı kaynaktan üretirsiniz. Ama tek kaynaktan üretilmesi ve fuel oil gibi katı fosil bir yakıttan üretilmesi, hem de dünya ticaret piyasalarında spekülatif kazanca tabi bir ürün olması başka bir özellik de getirmektedir. Yani tüketimin ve arz-talep dengesiyle sağlanan doğal fiyatının yanında geleceğe yönelik beklentiler de fuel oil fiyatlarını dalgalandırmaktadır.”


ÇAĞDAŞ YAPI


Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Üreticiler Platformu’nun “ülkede enerji piyasası oluşturulması, KIB-TEK’in yeniden yapılandırılması ve bir regülasyon sisteminin oluşturulmasına ilişkin kurulması planlanan kurula katkı koyma niyetine gerçekten sevindiğini” ifade ederek, sivil toplum örgütlerinin de sahiplenmesiyle en çağdaş yapının oluşturulmasını hedeflediklerini ve bunu Bakanlar Kurulu’na götüreceğini ve kurulda mutlaka sivil toplum örgütlerinin de yeri olacağını söyledi.


“GÖREV ZARARI PAHASINA FİYATLARI DAHA AZ BELİRLEMEYE ÇALIŞIYORUZ”


Şu anda elektrik fiyatlarındaki artışın tek nedeninin fuel oil fiyatlarındaki artış olduğunu yineleyen Sunat Atun, “Biz tam bir ithalatçıyız ve yurt dışına para ödeyerek fuel oil tedariki yapmaktayız. Fiyatları KIB-TEK’in görev zararı yazması pahasına daha az belirlemeye çalışıyoruz. Gönül isterdi ki bu yatırımların yapıldığı dönemlerde fuel oil dışında bir enerji kaynağı tercih edilerek de elektrik üretilsindi. Öyle olsaydı belki maliyet daha düşük olurdu ve tek kaynağa bağımlı kalınmazdı. Ama zamanında bu yapılmadığı için sistem fuel oile mahkum kaldı” dedi.


RÜZGAR ENERJİSİ İÇİN YAKINDA İHALE AÇILACAK


Atun, elektrik maliyetlerini aşağıya çekmenin yollarını aradıklarını; yakın zamanda rüzgar enerjisinden üretim için ihaleye çıkılacağını belirterek, böylece enerji maliyetlerinde çeşitlilik sağlanacağını ancak ileride daha farklı kaynaktan enerji üretiminin şart olduğunu vurguladı.


Bakan Atun, 2012’nin KKTC ekonomisi için üretim yapan tüm kesimlerde daha iyi, daha sağlıklı geçmesini de diledi.

Bu haber toplam 1808 defa okunmuştur
Üreticiler elektrik zammının iptalini istiyor Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans