Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
15 Nisan Akromegali Günü
15 Nisan 2011 Cuma Saat 16:32

15 Nisan Akromegali Günü

Sağlık Bakanlığı, “15 Nisan Akromegali Günü” dolayısıyla eğitim çalışması düzenledi.

Sağlık Bakanlığı, “15 Nisan Akromegali Günü”  dolayısıyla eğitim çalışması düzenledi.

Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, eğitim çalışması Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrin ve Diyabet Merkezi’nde yer aldı.

Endokrin ve Diyabet Servisi Klinik Şefi Dr. Hasan Sav ve Endokrin ve Diyabet Uzmanı Dr. Osman Köseoğlu tarafından verilen eğitim sırasında, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (YTKD) Müdürü Dr. Ahmet Ulutekin ile YTKD Başhekimi Dr. Adil Özyılkan da hazır bulundu.

Eğitim çalışmasının açılış konuşmasını yapan YTKD Müdürü Dr. Ahmet Ulutekin, Akromegali hastalığının seyrek görülmesine rağmen insan hayatını olumsuz etkileyen, eşlik eden diğer sağlık sorunları ile birlikte yaşam kalitesini bozan bir sağlık problemi olduğunu ifade etti.

Tedavi ve takibinin yüksek maliyetli bir hastalık olduğunu ifade eden Ulutekin, “Akromegaliyi, ülkemizde de hastalarımızın dünyadaki en gelişmiş tedavi yöntemlerinden yararlanacak şekilde, Endokrin ve Diyaliz Merkezimizdeki deneyimli ekibimizle takip ediyoruz” dedi.

Akromegali gününde, hastalarla birlikte bu sağlık sorununun yeniden ele alınıp, bilgilerin tazeleneceği ve ihtiyaçların gözden geçirileceği yararlı bir toplantı olduğunu anlatan Ulutekin, eğitimi gerçekleştiren uzman hekimlere ve eğitime katkı sağlayanlara teşekkür etti.

AKROMEGALİ NEDİR ?

Akromegali hastalığı; beyin tabanında bulunan hipofiz bezinin ön bölümündeki somatotropin hormonunun (STH) aşırı çalışmasına bağlı bir durumdur. Büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden, erken çağlarda baş gösterirse jigantism adı verilen dev görünüm oluşur. Bozukluk büyüme çağının bitiminden sonra baş gösterirse, kemiklerdeki büyüme plaklarının kapanması nedeni ile sadece el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalınlaştığı görülür.

Gece uyurken horlama ile aşırı terleme olur. Kaslarda hissedilebilir halsizlik görülür. Erken teşhis ve tedavi edilmez ise ileriki dönemlerinde iç organlarda anormal bir büyüme gerçekleştirir.

Hastalıkta, saç tellerinde kalınlaşma belirtileri görülmekte; kafa tasının arka kısmında aşırı şekilde kendini gösteren dışa doğru genişleme kendini göstermektedir.

GÖRÜLME SIKLIĞI MİLYONDA 60 KİŞİ...

Dünyada görülme sıklığı her milyonda 60 hasta olarak saptanan Akromegali hastalığında, erkek ve kadın dağılımı eşit olarak görülmektedir.

Tanı yaşı 40 ile 50 arasında değişen hastalık, tanıyı koyma süresi 5 ile 10 yıl arasında, geç tanı konan hastalıklar arasındadır.

YAŞAMI NASIL ETKİLER...

Agromegali hastalığı, tedavi edilmezse hastanın yaşam süresi kısalabilir. Kalp ve şeker hastalığı, uyku apnesi ve solunum hastalıklarına sebebiyet verebilir.

Hastalığın baş ağrısı, görme bozuklukları, galaktore, hipofiz fonksiyonlarında yetersizlik ve hipofiz bezi içinde kanama gibi etkileri bulunmaktadır.

Bu haber toplam 11731 defa okunmuştur
15 Nisan Akromegali Günü Haberi

YORUMLAR
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
KIBRIS GÜNDEMİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 - 2021 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans