




Tanap Yarın Avrupa’Ya Bağlanıyor
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın Avrupa bağlantısı yarın Edirne’de düzenlenecek törenle gerçekleştirilecek.
Edirne’nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü’nde bulunan TANAP MS4 Ölçüm İstasyonu’nda gerçekleştirilecek törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılması bekleniyor. Ayrıca törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile ilgili ülkelerin enerji bakanları katılacak.
Yatırım tutarı yaklaşık 7 milyar dolar olan TANAP, yarın Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Boru Hattı üzerinden Avrupa’ya bağlanacak. Avrupa tarafındaki süreçlerin tamamlanmasının ardından TAP üzerinden gaz sevkiyatına başlanacak.
TANAP’ta ilk adım, Türkiye-Azerbaycan arasında 24 Aralık 2011’de imzalanan mutabakat zaptıyla atıldı. Bu kapsamda Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi tarafından TANAP Doğalgaz İletim AŞ kuruldu. Şirket, TANAP’ın tasarımı, inşaatı ve işletilmesini tamamlamak üzere proje sahibi olarak yetkilendirildi.
Projenin hukuki altyapısı 26 Haziran 2012’de İstanbul’da Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma ve “Ev Sahibi Hükümet Anlaşması” ile oluşturuldu. Ev Sahibi Hükümet Anlaşması, 10 Eylül 2014’te TBMM tarafından onaylandı.
Hattın açılışı 12 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in katıldığı törenle Eskişehir’de gerçekleştirildi. Türkiye’ye TANAP’tan ekim sonu itibarıyla 3 milyar 180 milyon metreküp gaz geldi.
Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye’ye gelen gaz miktarının yakın zamanda 6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise TAP ile Avrupa’ya gönderilecek.
TANAP’ın Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan’ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde başlayan yolculuğu, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında sona eriyor.
TANAP’ta, SOCAR ve Güney Gaz Koridoru AŞ’nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin yüzde 30, BP’nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ’nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.











- » Falyalı cinayetiyle ilgili İstanbulda gözaltına alınanların Söylemez Kardeşler olduğu ortaya çıktı! Tekne ile gelmişler
- » Halil Falyalı uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti
- » Falyalı cinayetinde 1 kişi gözaltına alındı
- » Çirkin provokasyon! Yunanistan bayrağı asmaya kalkıştı
- » İngilterede KKTC bayrağının indirilmesi protesto edildi
- » Resmi evrak sahteleyen zanlılar, teminata bağlandı
- » Akaryakıta zam sonrası tüpgaz sıkıntısı yaşanıyor
- » Bataklık operasyonu: 5 zanlı cezaevine gönderildi
- » Pençe-Yıldırım Harekatında şehit düşen Mehmetçikler için taziye
- » Rusya Nakliyat Fiyatları
- » Ukrayna Nakliyat Nasıl Yapılır?
- » Şartlı “karantinasız giriş” dönemi başladı
- » Aydın’ın En Güzel Turistik Bölgeleri
- » Polise gösterdiği ehliyet sahte çıktı, tutuklandı
- » Maraş çalışmaları rumları rahatsız etti
- » Ataoğlu, Esnafın yüzü gülecek
- » Gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak
- » Kemal Kılıçdaroğlu Kıbrıs a geliyor
- » Ücretsiz antijen testleri başladı
- » BES ile Yenierenköy Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi
- » Tatar: Kıbrıs konusunda esas egemenliktir
- » Keçi Süt üreticileri bedava süt dağıttı
- » 59’u yerel 70 pozitif vakaya rastlandı, 2 kişi hayatını kaybetti
- » Arıklı:İkı̇ devletlı̇ çözüm zamanı geldi
- » Anneler Günü İçin Anlamlı Hediye Fikirleri
- » Cumhurbaşkanı Tatar, Guterres’in verdiği resepsiyona katıldı
- » Güney Kıbrıs’ta 760 yeni vaka
- » Aydınlatmada Led Ampulleri Tercih Etmeniz İçin Nedenler
- » İnternet kafeciler Cuma günü eylemde
- » Dursun Oğuz, Ankarada
- » Rum kesiminde vaka sayıları artıyor
- » 82 Yeni Vaka, Kişi hayatını kaybetti
- » Tek dozluk aşı Avrupada askıya alındı
- » Çavuşoğlu’nun test sonucu bekliyor
- » Tatar, CTP heyetini kabul edecek
- » Mağusa’da 360gr uyuşturucu
Mail : | Yazılım: Doğru Ajans